Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Nedir ve Nasıl Yapılır
Merhaba,
Bu yazımızda sizlere bizlere çok sorulan drop shipping hakkında bilgi vermek istiyoruz. Dropshipping, yani stoksuz e-ticaret nedir? Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Sorularınıza cevap bulmaya çalışacağız.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping, fiziksel ürünlere sahip olmadan ürün satabileceğiniz iş modelidir. Yani ürün tedarikçisi bir ürün satın alındığında ürünü direkt olarak müşteriye yollayacak, siz de ürünün satılmasına aracılık ettiğiniz (yani ürünün bulunmasını kolaylaştırdığınız) için kar payı almış olacaksınız. Ürünleri amazon vb. pazar yerlerinde bu sistemde satan satıcıları duymuşsunuzdur.
Dropshipping Yapan Bir Satıcı Nasıl Kar Ediyor?
Elbette ki, müşterinin satın aldığı ürünlere belirli bir kar payı ekleyerek kar payınızı artırmış olacaksınız. Dropshipping mekanizması tüm dünyada şu an bu sistemle çalışır. Son Kullanıcı (yani müşteri) ürünü sizden satın alır. Ürünü tedarik eden kişi de ürünü müşteriye ulaştırır. Dışarıdan bakıldığında oldukça karlı gibi görünüyor. Dropshipping (stoksuz e-ticaret ) sisteminin avantajları olduğu gibi şüphesiz olumsuz tarafları da bulunuyor.Detaylı bir araştırma yaparak hemen bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dropshipping Sisteminin Avantajları
*)Stok Maliyeti Yoktur.
En büyük artısı size bir stok maliyeti yüklememesi, stoksuz e-ticaret yapmanıza yardımcı olması ve kolay başlayabilmenizdir. Bu işlem için uygun bir e ticaret sitesi veya sanal mağazalara ürün aktarmanızı sağlayacak bir sistem kurmanız ve xml aktarmanız yeterlidir.
*)Birden fazla Tedarikçi ile Çalışabilirsiniz.
Dropshipping işletmecisi olarak birden fazla tedarikçiden xml tedarik ederek ürün satabilirsiniz. Bu da müşterilerinize sunmak istediğiniz ürünler konusunda yaratıcı olabileceğiniz anlamına gelir. İnternet erişim olan bir pc satışları yönetebilmek için işinizi fazlasıyla görecektir.
*)Ekstra Giderler ile Uğraşmazsınız.
Giderlerini karşılamanız gereken bir personel ve dükkan kira masrafı da olmadığından ekstra giderler için çabalamanız gerekmez. Sabit maliyetiniz düşündüğünüzden çok daha az olacaktır.
Dropshipping Sisteminin Dezavantajları
Bu iş modeli kulağa ümit verici gelse de dropshipping işine girmeden önce hazırlıklı olmanız gereken bazı şeyler bulunmaktadır.
*)Bu işi Yapan Çok Fazla Rakibiniz Olacak.
Dropshipping ile uğraşan kişi sayısı düşündüğünüzden daha fazla olduğu için yüksek oranda rekabete maruz kalacaksınız. Rakiplerinizden sıyrılmak için çok çalışma yapmanız gerekebilir.
*) Rekabet Sebebiyle Düşük Kar ile çalışmanız Gerekebilir.
Pazardaki iş yapan kişi sayısının çokluğu, düşük kar marjları ile satış yapmanıza sebep olabilir.( Bu yüzden ticaretini yapmak istediğiniz ürünleri sıkı bir araştırma sonucunda belirlemelisiniz.)
*)Doğru Partnerleri Bulmanız Zor Olabilir.
Profesyonel çalışan bir tedarikçi seçmemeniz durumunda zor durumda kalabilirsiniz. ürünleri zamanında ulaştıramazsanız markanız zarar görecektir.
Arka planda çalışan profesyonel bir yazılım yok ise, xml, stok ,fiyat güncelleme gibi işlemlerde kontrol sorunu yaşayabilirsiniz. Operasyonu düzgün yönetememe durumunda memnuniyetsiz müşterilere çözüm üretmeniz gerekebilir.
Tüm süreçler hakkında ihtiyaç duyduğunuz desteği sorunsuz alabilmeniz, pazardaki başarı grafiğinizi de doğrudan etkileyecektir.
0544 488 32 76 numaralı telefonumuzu arayarak teknik ekibimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.