ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) nasıl kayıt olunur?
İnternetten alışverişlerde tüketiciyi korumak ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan ETBİS, 1 Aralık 2017'den itibaren uygulanmaya başlanmıştır. ETBİS platformuna kayıt işlemlerinizi nasıl yapabileceğiniz adım adım detaylı bir şekilde anlatacağız.
İnternetten alışveriş yapan tüketicileri korumak ve elektronik ortamda satış yapan kurumları kayıt altına almak amacıyla 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürülüğe giren “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) olarak adlandırılan bu platform , tüm e-ticaret firmalarının kayıt yaptırması zorunlu hale gelmiştir.
ETBİS'e kayıt olmak için öncelikle https://www.eticaret.gov.tr/ sitesi üzerinden Etbis'e giriş butonuna tıklayınız.
Açılan sayfada kayıt işlemi için 11 adım bulunmakta. Bunlar aşağıdaki gibidir;
1 - Mal ve Hizmetler : E-ticaret üzerinde hitap etmiş olduğunuz sektörü seçtiğiniz alandır. Sitenizde birden fazla ürün çeşidiniz varsa bunların hepsini seçmeniz gerekmektedir.
2 - Ödeme ve Ticaret Türü : E-ticaret sisteminiz üzerinde hangi sistemler ile ödeme alıyorsanız ilgili alanları işaretlemeniz gerekmektedir .Örneğin ; kapıda ödeme ile ödeme alıyorsanız "Kapıda Ödeme" alanını işaretlemeniz gerekmektedir. Ödeme türlerini işaretledikten sonra ticaret türü için ; B2B ,B2C ,C2C olarak hangi ticaret türünü kullanıyorsanız onu işaretlemeniz gerekmektedir . E-ticaret sistemimizde C2C sistemimiz bulunmadığı için bu alanı seçmenize gerek yoktur.
3- KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Adresleri) Bilgisi : Firmanıza ait kep adresinizi bu alana girmeniz gerekmektedir. Kep adresiniz yoksa PTT (https://www.ptt.gov.tr/) üzerinden temin edebilirsiniz.
4- Ödeme ve Elektronik Para : Anlaşmalı olduğunuz ödeme sistemlerini bu alandan işaretlemeniz gerekmektedir.
5-Kargo ve Lojistik : Anlaşmalı olduğunuz kargo firmalarını bu alandan işaretlemeniz gerekmektedir.
6- Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları : Alt yapı sağlayıcınızı AKINSOFT olarak seçmeniz gerekmektedir.
7-Bankalar : Çalıştığınız bankaları bu alandan seçip hesap numaralarınızı tanımlamanız gerekmektedir.
8 - Veritabanları: Veri tabanlarımız Bursa'da yer almaktadır. Bu yüzden ülke Türkiye Şehir Bursa seçilmelidir.
9- Adres Bilgileri : Firmanızın adres bilgilerini tanımladığınız alandır.
10- E-ihracat İşlemleri : Eğer e-ticaret siteniz üzerinden yurt dışına satış yapıyorsanız, bu bölüm daha çok sizi ilgilendiriyor. Yurt dışına satışınız bulunmuyorsa, sayfanın başında bulunan "Faaliyetim Yok" seçerek sonraki aşamaya ilerleyebilirsiniz.
12-Site Doğrulama : Kullanacağınız site adresinizi tanımlıyorsunuz.
Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra site doğrulama adıma geçebilirsiniz.Tüm bilgilerinizin doğru olması durumunda da “Kayıt İşlemlerine Devam Et” butonuna basarak, işlemleri onaylayabilirsiniz.
İşlemler onaylandıktan sonra size footer alanına eklemek için html dosya verilecektir. Bu dosyayı Akınsoft E-Ticaret panelinizden yüklemeniz gerekmektedir. Yükleme işlemini, ayarlar => genel görünüm bölümünden yapabilirsiniz.
Dosya ekleme işleminden sonra anasayfanızın alt kısmına otomatik olarak karekod eklenecektir. Bu karekod , sisteminizin ETBİS'e kayıtlı olduğunu gösterir.
Tüm bu işlemleri doğru bir şekilde yaptığınız takdirde kayıt işlemleriniz tamamlanmış olacaktır. ETBİS, Elektronik Bilgi Sistemi Web Sitesi ( https://www.eticaret.gov.tr/mevzuat) üzerinden dilerseniz detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.